Paznokcie, choroby i pielęgnacja

Zadbane i zdrowe mogą być ozdobą każdej dłoni. Zaniedbane, kruche i łamliwe, świadczą o osłabieniu organizmu, chorobie lub zbyt częstym kontakcie z detergentami i innymi substancjami drażniącymi.

Dłonie

Paznokcie spełniają funkcję ochronną, zabezpieczają opuszki palców przed uszkodzeniem, powstałym podczas codziennych czynności. Zdrowy paznokieć ma lekko różowy kolor, jest gładki i mocny, bez żadnych przebarwień na powierzchni ani pod nią.

Zmiany w obrębie paznokci, takie jak zmiana zabarwienia, kształtu, grubości czy faktury, mogą informować o problemach zdrowotnych lub są po prostu objawem choroby. Wypukłe i poszerzone, podobne do szkiełka zegarka, mogą świadczyć o chorobie płuc, niewydolności krążenia lub marskości wątroby. Wyraźne wgłębienia w płytce paznokcia, kształtem przypominające łyżeczkę, są objawem zaburzeń hormonalnych, zakażenia bakteryjnego organizmu , mogą świadczyć o niedoborze żelaza lub anemii. Zmieniony wygląd paznokcia występuje również u osób chorych na cukrzycę, osób z chorobami nerek i tarczycy. Białe plamki na paznokciach świadczą o urazie mechanicznym i znikają o kilku dniach, natomiast paznokcie zgrubiałe, kruche i żółte mogą być objawem grzybicy. Zmienione zabarwienie płytki paznokcia może świadczyć o tym, że coś niedobrego dzieje się w naszym organizmie.

Dbałość o paznokcie to dobrze dobrana dieta, unikanie czynników drażniących i właściwa pielęgnacja. Szczególną uwagę podczas zabiegów pielęgnacyjnych powinny zwracać osoby, które chorują na cukrzycę lub reumatoidalne zapalenie stawów, gdyż u takich osób nawet niewielkie uszkodzenie paznokcia podczas zabiegu może doprowadzić do stanu zapalnego, obumierania tkanki paznokcia czy nawet do amputacji palca. W przypadku stopy, niewygodne obuwie, uciskające palce stóp, może spowodować odkształcenie paznokci.

Chore czy zaniedbane paznokcie wymagają odżywienia, uzupełnienia właściwych minerałów i suplementacji. Przede wszystkim keratyny, zbudowanej z aminokwasów o wysokiej zawartości siarki, L-cysteiny i L-metioniny. Niezbędne są także minerały: selen, miedź, cynk i rozpuszczalne związki krzemu, które zmniejszają łamliwość i kruchość paznokci. Naszą dietę warto poszerzyć o zielone liście warzyw, orzechy, pestki słonecznika, dyni, kasze, warzywa zawierające związki siarki (rzodkiewka, cebula, czosnek, brokuły i warzywa strączkowe). Pomocny będzie odwar z ziela skrzypu, rdestu, napar z pokrzywy.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *